Dobrodosli na BFS

19. 09. - 27. 09. 2014.

Uskoro nova web stranica

Obavještavamo Vas da će detaljnije informacije o Belet Festivalu biti objevljene na web stranici nakon prve press konverencije Avgust, 2014.

O Festivalu

Balet Fest Sarajevo.

Balet Fest Sarajevo nastavlja svoj život.

Kao najmlađi festival nastao u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Balet Fest Sarajevo je sa svoja tri četiri izdanja, i petim koji će se desiti ove godine od 19. do 27. septembra, stasao u respektabilnu i prepoznatljivu manifestaciju čiji je prvobitni cilj – a to je popularizacija baletne umjetnosti – ispunjen u cjelosti. Za predstave koje se održavaju u sarajevskom Narodnom pozorištu nerijetko se traži karta više. Zvuk baletnih papučica na svjetlima obasjanoj pozornici u prepunoj sali Narodnog pozorišta, ta takozvana magija baleta izvođena od strane najvećih baletnih prvaka i prvih imena savremene baletne koreografije, su ono što publici na najbolji mogući način može upriličiti jedinstveni doživljaj baleta i baletne umjetnosti. Balet je više od igre, on ujedinjuje radost pregnuća, balet je nadmetanje sa emotivnim i duhovnim životom. Za nas ovo je također i prilika da kod publike povećamo interes za baletnu umjetnost u BiH. Misija Balet Festa Sarajevo je pokazati jedinstvenu baletnu umjetnost u najboljem svjetlu kroz evropski i bosanskohercegovački balet, pružiti svima priliku da otkriju jedinstven svijet profesionalnosti, kao i mogućnost za sticanje uzbudljivog doživljaja koji daje vječna umjetnost i ljepota baleta. Dobrodošli! mr. Edina Papo, umjetnički direktor

Balet je pečat ispod kojeg leži istina

Kada kažemo riječ festival, učini nam se da je cijeli svijet pozornica. Svaka predstava različitog estetskog i žanrovskog stila ima značaj u nekom od segmenata teatarskog jezika. Festival u vrijeme svog trajanja ima namjeru privući u naš prekrasni grad Sarajevo zvijezde baleta, pedagoge, baletne kritičare, a takođe i mnogobrojne gledaoce i poštovaoce baletne umjetnosti. Za vrijeme trajanja Balet Festa Sarajevo mladi će kontaktirati u baletnim salama, razgovarati i razmjeniti svoja iskustva o baletu i njegovom značenju. I konačno, sama druženja u neformalnim razgovorima su važni, jer upoznati lično kolege iz baleta je ustvari najvažniji kontakt. Balet Fest Sarajevo je pred sebe stavio ozbiljan zadatak pokazati jedinstvenu baletnu umjetnost u najboljem svjetlu kroz evropski i naš balet i pružiti priliku svima da otkriju jedinstven svijet profesionalnosti. Festival u Sarajevu je prilika da upoznamo i one koji su se na drugačiji način školovali i stjecali svoje znanje o baletu u drugim zemljama. Prilika je ovo da se pokaže stvaralačka raskoš danas, a što na kraju rezultira podrškom u razvoju umjetnosti baleta u Bosni i Hercegovini i naših baletskih umjetnika.

Kontakt

Balet Fest Sarajevo

Email: balet@bih.net.ba
Telefon / Fax: +387 33 665 960

Obala Kulina Bana br. 9, Sarajevo
Bosna i Hercegovina